{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι σε γυάλινο βάζο

Τα γλυκά του κουταλιού είναι μια παραδοσιακή χειρονομία φιλοξενίας που συναντά κανείς σε κάθε ελληνικό σπίτι. Από τα σταφύλια και τα κυδώνια μέχρι τα κάστανα, κάθε φρούτο ή καρπός που είναι άφθονο και της εποχής μπορεί να γίνει ένα νόστιμο γλυκό του κουταλιού και ένας από τους αγαπημένους τρόπους για να καλωσορίσουμε τους επισκέπτες στο σπίτι μας.


Καθώς μπαίνουμε όλο και περισσότερο στο φθινόπωρο και τα σταφύλια είναι άφθονα και ώριμα, μπορούμε πολύ εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε ένα γλυκό του κουταλιού για να τα αποθηκεύσουμε και να τα απολαύσουμε στο μέλλον. Με 5 μόνο υλικά, αυτή η συνταγή για γλυκό του κουταλιού σταφύλι θα βγει τόσο γευστική, που σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε.


Θα χρειαστείτε:


- 1 κιλό σταφύλια (προτιμήστε αυτά που δεν έχουν κουκούτσια)

- 1 κιλό ζάχαρη

- 4 κ.σ. χυμό λεμονιού

- 3 ξυλάκια κανέλας

- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

- Αποστειρωμένα γυάλινα βάζα με τα μεταλλικά καπάκια τους


Πριν ξεκινήσετε την εκτέλεση της συνταγής, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποστειρώσει καλά τα γυάλινα βάζα σας. Πλύνετε τα σταφύλια, αφαιρέστε τα κοτσάνια και όποιο σταφύλι έχει χαλάσει. Σε μία κατσαρόλα ρίξτε το νερό και τη ζάχαρη για να βράσουν και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε τα σταφύλια και αφήστε τα να βράσουν για άλλα 10 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα με μία πετσέτα. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 24 ώρες μέχρι τα σταφύλια να ζαρώσουν σαν σταφίδες. Τέλος, προσθέστε τον χυμό του λεμονιού κουταλιού, την κανέλα και τη βανίλια. Βάλτε το μείγμα πάλι στη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα ακόμη, μέχρι να πήξει. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να ελέγξετε πόσο πηχτό είναι το μείγμα. Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι θα είναι έτοιμο, όταν γίνει σαν πηχτό σιρόπι. Προτού δοκιμάσετε το μείγμα, αφήστε το να κρυώσει στο κουτάλι, για να διαπιστώσετε αν έχει πηχτή σύσταση και είναι όντως έτοιμο. Όταν το γλυκό του κουταλιού σας έχει πάρει την επιθυμητή μορφή, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάστε το περιεχόμενο μέσα στα γυάλινα βάζα σας. Σφραγίστε τα με τα μεταλλικά καπάκια και αναποδογυρίστε τα για λίγα λεπτά.


Extra tip: Αν κατά την εκτέλεση της συνταγής δείτε πολύ αφρό στην επιφάνεια του μείγματος, αφαιρέστε τον με ένα κουτάλι για να βγει καθαρό το σιρόπι.


Μπορείτε να απολαύσετε το σπιτικό γλυκό του κουταλιού σταφύλι που μόλις φτιάξατε με τον ελληνικό καφέ, ως topping στο γιαούρτι ή το παγωτό σας ή ακόμη και να δωρίσετε τα γυάλινα βάζα με το γλυκό του κουταλιού ως χειροποίητο δώρο στους αγαπημένους σας.


Πηγές: greece-is.com, monthlyflavors.com, sweetchamomilla.com