{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Γιατί ο βιώσιμος τρόπος ζωής είναι πιο σημαντικός από ποτέ;

Ζούμε σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και το περιβάλλον βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης. Δεδομένου ότι η Γη είναι το σπίτι μας, θα πρέπει να βασίζουμε τις αποφάσεις μας σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Έναν τρόπο ζωής που θα είναι υγιεινός για εμάς και φιλικός προς το περιβάλλον.

Βιωσιμότητα σημαίνει να προσέχουμε τις καθημερινές μας πράξεις, έχοντας υπόψη ότι κάποιοι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι. Συγκεκριμένα, πρέπει να προστατεύσουμε ό,τι έχει απομείνει από τη Γη, που όλοι μοιραζόμαστε. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι και οργανισμοί υποστηρίζουν τον βιώσιμο τρόπο ζωής και αφοσιώνονται σε αυτόν. Οι πολίτες και τα brands σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει να αγκαλιάζουν τη βιωσιμότητα.

Βιωσιμότητα σημαίνει μείωση της ενέργειας, των αποβλήτων, μετακίνηση με λιγότερους ρύπους, αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες αλλά και ανάληψη των ευθυνών από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.


Γιατί είναι απαραίτητος ο βιώσιμος τρόπος ζωής;


Ίσως αναρωτιέστε γιατί η βιωσιμότητα είναι σημαντική για εσάς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τη βιωσιμότητα ωφέλιμη τόσο για εσάς όσο και για τους υπόλοιπους. Αρχικά, προστατεύει το περιβάλλον και βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν φυσικοί πόροι για τις επόμενες γενιές.


Φυσικοί πόροι


Ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα για την υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου ζωής είναι η διατήρηση των φυσικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές. Αυτοί περιλαμβάνουν την ενέργεια, τα τρόφιμα, καθαρό νερό και καθαρή ατμόσφαιρα. Εάν δεν ακολουθήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, μπορεί να κάνουμε ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση στο μέλλον ή ακόμη και να χάσουμε το δικό μας μέλλον σε αυτόν τον πλανήτη.


Υγιεινές συνήθειες


Η βιωσιμότητα συμβάλλει επίσης στη μείωση της ρύπανσης του νερού και της ατμόσφαιρας για τα ζώα και τα φυτά που μοιράζονται τη Γη μαζί μας. Τα αυξανόμενα περιστατικά φυσικών καταστροφών έχουν αναδείξει το πόσο εύθραυστη είναι η Γη. Και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία και τη διατήρησή της. Ακόμη, το οικοσύστημα είναι τόσο εύθραυστο που η υπεραλίευση σε ένα μέρος και η μόλυνσή του, μπορεί να διαταράξει ολόκληρη την τροφική αλυσίδα και να μειώσει τα είδη ζωής.


Έμπνευση για αλλαγή


Η βιώσιμη ζωή δεν είναι μόνο οι προσωπικές επιλογές, ούτε έχει μόνο ατομική εφαρμογή. Όταν αλλάζουμε κάποιες μικρές συνήθειες και ζούμε πιο βιώσιμα, ωφελείται ολόκληρος ο πλανήτης. Μπορείτε να ξεκινήσετε από μικρές πράξεις και σταδιακά να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να κάνετε μακροπρόθεσμες αλλαγές. Οι υπόλοιποι μπορεί να παρατηρήσουν τις αλλαγές που κάνετε και να θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις νέες συνήθειές σας. Όσο περισσότερο μιλάτε για αυτό, τόσο περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να εμπνευστούν και να κάνουν το ίδιο. Πείτε τους για τις μικρές αλλαγές που μπορούν να εφαρμόσουν εύκολα στη ζωή τους. Είναι απαραίτητο να είστε ειλικρινείς σχετικά με την εμπειρία σας και να μοιράζεστε τις γνώσεις σας με άλλους.


Τι ρόλο παίζει η γυάλινη συσκευασία στον βιώσιμο τρόπο ζωής;


Το γυαλί έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν υλικό φιλικό προς το περιβάλλον. Κατασκευάζεται από άφθονους πόρους στη φύση, όπως είναι η άμμος, η μαρμαρόσκονη και η ανθρακική σόδα. Έτσι, το γυαλί έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς δεν απελευθερώνει επιβλαβείς χημικές ουσίες στο περιβάλλον.


Τα γυάλινα βάζα και τα μπουκάλια είναι 100% ανακυκλώσιμα και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αμέτρητες φορές. Αυτό είναι ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, που βοηθά στη δημιουργία νέων συσκευασιών χωρίς καμία απώλεια στη γεύση και στην ποιότητα. Χαρακτηριστικό σημαντικό στη βιωσιμότητα. Το χρησιμοποιημένο γυαλί δεν θεωρείται απόβλητο αλλά πόρος, γιατί μπορεί να ανακυκλωθεί πλήρως αντί να καταλήξει στις χωματερές. Μόλις αγοραστεί, η γυάλινη συσκευασία έχει ατελείωτες ζωές, είτε επαναχρησιμοποιηθεί στα σπίτια μας, είτε ανακυκλωθεί για να δημιουργηθούν νέα γυάλινα βάζα και μπουκάλια.


Επιπλέον, το γυαλί είναι αδρανές. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο, προστατεύοντας τα τρόφιμα και τα ποτά σας ανεξάρτητα από το πόσες φορές έχει ανακυκλωθεί. Ακόμη, δεν αλλοιώνει το περιεχόμενο, διατηρώντας τα αρώματα και τις γεύσεις. Αυτό βοηθά τα προϊόντα να διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά το άνοιγμα, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα υψηλής ποιότητας τρόφιμα διατηρούνται και πωλούνται σε γυαλί. Γι’ αυτό, οι γυάλινες συσκευασίες έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της βιωσιμότητας.


Με το project "Furnace for the Future," η βιομηχανία γυαλιού επενδύει από κοινού σε μια κυκλική και κλιματικά ουδέτερη διαδικασία παραγωγής. Με αυτό το έργο, η βιομηχανία γυαλιού θα μεταβεί στην ανανεώσιμη ενέργεια για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


Τι μπορείτε να κάνετε για να ζείτε πιο βιώσιμα;


Το να ζει κανείς βιώσιμα μπορεί να ακούγεται δύσκολο στην αρχή. Μπορεί να ανησυχείτε ότι αυτές οι μικρές αλλαγές στις συνήθειές σας θα αναστατώσουν τη ρουτίνα σας. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής και ξεκινάτε τώρα, τότε παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές:

Στο σπίτι


Ξεχωρίστε τα ανακυκλώσιμα από τα μη ανακυκλώσιμα προϊόντα στο σπίτι σας. Θυμηθείτε να ανακυκλώνετε πάντα τις γυάλινες συσκευασίες. Επίσης, μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τα άδεια γυάλινα βάζα και μπουκάλια για να διακοσμήσετε το σπίτι σας. Αν ψάχνετε για περισσότερη έμπνευση για DIY έργα, μπορείτε να μετατρέψετε τα γυάλινα βάζα σας σε βάσεις για κεριά ή σε βάζα για λουλούδια. Μια άλλη απλή αλλαγή για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, είναι να στραφείτε σε πιο αποδοτικές ενεργειακά λάμπες, όπως είναι οι LED. Δεν είναι μόνο καλές για το περιβάλλον αλλά και για το πορτοφόλι σας, καθώς διαρκούν περισσότερο και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.


Όταν αγοράζετε τρόφιμα σε γυαλί, θυμηθείτε να κρατάτε τη συσκευασία. Μπορεί να καθαριστεί εύκολα στο πλυντήριο πιάτων. Επιπλέον βότανα, φρούτα ή λαχανικά που έχετε αγοράσει αλλά δεν έχετε χρησιμοποιήσει ακόμη, μπορούν να αποθηκευτούν στα άδεια βάζα που έχετε κρατήσει στα ντουλάπια σας. Δεν είναι μόνο μία πρακτική λύση αλλά και μια κομψή πινελιά στην κουζίνα σας. Μια ακόμη επιλογή με γνώμονα την περιβαλλοντική συνείδηση και την εξοικονόμηση χρημάτων, είναι να έχετε μερικές γλάστρες στο σπίτι σας, όπου μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας βότανα, φρούτα και λαχανικά.


Εν κινήσει


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε τις διακοπές σας πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Όταν μπορείτε, πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια ή το ποδήλατο αντί να οδηγείτε. Όταν βρέχει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσετε στον προορισμό σας. Όταν αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι, μειώνετε τη ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε. Και τι μπορείτε να κάνετε για τον καφέ στο χέρι το πρωί; Να παίρνετε τη δική σας κούπα ή μπουκάλι θερμός για να αποφύγετε τα ποτήρια μιας χρήσης. Στην αγορά κυκλοφορούν όμορφα και πρακτικά θερμός, αφού η προσοχή των καταναλωτών στρέφεται πλέον στη βιωσιμότητα. Τέλος, για τα ταξίδια σας, επιλέξτε μία αεροπορική που κάνει βήματα για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.


Αγορές


Μην ξεχνάτε να παίρνετε μαζί σας την τσάντα πολλαπλών χρήσεων, όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ. Τα περισσότερα καταστήματα ζητούν πλέον έξτρα χρήματα για τις σακούλες. Οπότε, γιατί να πληρώσετε περισσότερα; Με τόσες πολλές επιλογές που είναι πλέον διαθέσιμες στα σούπερ μάρκετ, είναι επίσης πιο εύκολο να ανακαλύψετε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Για να διατηρήσετε το φαγητό σας, αποθηκεύστε το σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες από βιώσιμα υλικά, όπως είναι τα γυάλινα βάζα. Αυτή είναι μια λύση καλύτερη όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τα τρόφιμά σας, καθώς διατηρούνται ασφαλή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά το άνοιγμα. Έτσι, μειώνετε τη σπατάλη τροφίμων και απολαμβάνετε πιο υγιεινά γεύματα.


Θέλετε να πάρετε καινούργια ρούχα; Αντί να επιλέγετε κάθε φορά τη γρήγορη μόδα, μπορείτε να επενδύετε κατά καιρούς σε οικολογικά brands που προωθούν τη βιώσιμη μόδα. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε μία ρετρό πινελιά στη ντουλάπα σας, κάνοντας μια επίσκεψη σε καταστήματα με μεταχειρισμένα ρούχα.


Το να ζείτε πιο βιώσιμα είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι ακούγεται. Οι επιλογές σας, όσο μικρές κι αν είναι, μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο γύρω σας. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μία κυκλική οικονομία και ένα περιβάλλον καλύτερο για όλους.


Πηγή: friendsofglass.com