{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Ελαιόλαδο και γυαλί: Ένας ιστορικός συνδυασμός

Δεδομένου ότι ο Οκτώβριος σηματοδοτεί την κορύφωση της συγκομιδής των ελιών, δε θα υπήρχε καλύτερη περίοδος για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στον «υγρό χρυσό» αλλά και σε όλους αυτούς τους λόγους για τους οποίους είναι το πιο αγαπημένο συστατικό διατροφής στον κόσμο. Από πεντανόστιμες μαρινάδες μέχρι ντρέσινγκ για σαλάτες και ως deli που το απολαμβάνετε μόνο του σε ψωμί, το ελαιόλαδο αποτελεί καθημερινό υλικό σε κάθε κουζίνα.


Ως πυλώνας της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο είναι το σήμα κατατεθέν της Ευρώπης με την ίδια την ήπειρο να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλλά και καταναλωτής ελαιόλαδου στον κόσμο. Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται κατά κόρον στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Κύπρο, τη Σλοβενία και τη Μάλτα. Αυτός και είναι και ο λόγος που το ελαιόλαδο σε αυτές τις χώρες παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην τοπική κουζίνα όσο και στην κυκλική οικονομία.



Είναι ποιοτικό;



Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αναγνωρίσετε εάν ένα ελαιόλαδο είναι υψηλής ποιότητας και αυτοί περιλαμβάνουν την εμφάνιση, το άρωμα και τη γεύση του. Για παράδειγμα, η φωτεινή χρυσοπράσινη απόχρωση του ελαιόλαδου δείχνει ότι οι ελιές ήταν ώριμες κατά τη συγκομιδή, ενώ το άρωμα του φρέσκου ελαιόλαδου μυρίζει σαν φρεσκοκομμένο γρασίδι. Η γεύση του είναι φρουτώδης με πικρούς και πικάντικους τόνους ενώ αφήνει μια γλυκιά επίγευση στο στόμα. Αναμφίβολα, η ποιότητα του ελαιόλαδου καθορίζεται από το ίδιο το δέντρο αλλά και την αποθήκευσή του. Σε αυτό το σημείο έρχεται η γυάλινη συσκευασία για να το συμπληρώσει.



Πλούσια σε ιστορία



Η γυάλινη συσκευασία είναι ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης του ελαιόλαδου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Περιεχόμενο και συσκευασία έχουν μακρά ιστορία και αποτελούν βασικά μέρη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη Ευρώπη, η συσκευασία σε μορφή δοχείων υπήρξε για πολύ καιρό σημαντικός παράγοντας στην παραγωγή και την κατανάλωση του ελαιόλαδου. Σύμφωνα με ιστορικούς, η περιοχή της Μεσογείου παράγει ελαιόλαδο εδώ και 5.000 χρόνια. Στον αρχαίο ελληνικό μύθο, η Αθηνά φύτεψε στην Αθήνα ένα δέντρο ελιάς ως δώρο και γι’ αυτό επιλέχθηκε αντί του Ποσειδώνα ως προστάτιδα της πόλης. Το δέντρο ήταν πηγή για ελαιόλαδο, ξυλεία και δάφνες για τη στέψη των πρωταθλητών, στοιχεία που παραμένουν σημαντικά και παίζουν συμβολικό ρόλο στη ζωή μας μέχρι και σήμερα.


Έπειτα, το ελαιόλαδο ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη μαζί με την ελληνική επιρροή. Όταν άρχισε να εξάγεται το ελαιόλαδο, χρειαζόταν ένα δοχείο που να είναι περισσότερο κατάλληλο για ταξίδια από τους κλασικούς αμφορείς που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε. Έτσι, το γυαλί αποδείχθηκε η ιδανική επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, οι νταμιτζάνες επιλέχθηκαν ως σύντροφος του ελαιόλαδου στα ταξίδια καθώς ήταν πιο ανθεκτικές, καλύτερες από υγειονομικής άποψης και πωλούνταν σε λογικές τιμές


Τον 20ο αιώνα, η ιδέα της δημιουργίας συσκευασιών με γνώμονα τις ανάγκες των καταναλωτών έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής. Ενώ το γυάλινο δοχείο που χρησιμοποιούταν μέχρι τότε ήταν ιδανικό για τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας λαδιού, τώρα η συσκευασία έπρεπε να είναι ελκυστική στον καταναλωτή. Η μακρόχρονη ιστορία τους, η κομψή εμφάνιση και η αποδεδειγμένη προστασία που προσφέρουν, έδειξαν αμέσως τα γυάλινα μπουκάλια καθώς μπορούσαν να εγγυηθούν στους καταναλωτές την ποιότητα του περιεχομένου.



Υγιεινός τρόπος ζωής



Η αποθήκευση του ελαιόλαδου σε γυάλινες φιάλες εμπνέει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γυαλί φτιάχνεται από τρία άφθονα σε όλον τον πλανήτη υλικά, άμμο, μαρμαρόσκονη και ανθρακική σόδα, και λειτουργεί ως φυσική ασπίδα απέναντι στους μικροοργανισμούς, το οξυγόνο και τις αλλαγές στη θερμοκρασία. Είναι αποδεδειγμένο ότι διατηρεί το περιεχόμενο στο εσωτερικό του ασφαλές για περισσότερο χρονικό διάστημα. Το ελαιόλαδο σε γυάλινες φιάλες είναι πιο υγιεινό, καθώς το γυαλί δεν αλληλεπιδρά με το προϊόν και δε διαρρέει βλαβερές χημικές ουσίες.


Τα παραδοσιακά οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία είναι γνωστά παγκοσμίως. Το ελαιόλαδο λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος στα βασικά συστατικά της, όπως είναι το ψάρι, τα ακόρεστα λίπη, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Το υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ευεργετικά φυσικά αντιοξειδωτικά. Όλα αυτά βοηθούν στη μείωση του κινδύνου αγγειακών και εγκεφαλικών προβλημάτων.



Στοιχεία δείχνουν ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι πιο δημοφιλείς από ποτέ


Σύμφωνα με έρευνα του Friends of Glass, περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η γυάλινη συσκευασία ταιριάζει απόλυτα με το ελαιόλαδο.



  • Περισσότεροι από 1 στους 2 Ευρωπαίους καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν λάδι σε γυαλί




  • Η πλειοψηφία θεωρεί ότι το γυαλί είναι το πιο ασφαλές, πιο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον υλικό συσκευασίας




  • Η γυάλινη συσκευασία θεωρείται καλύτερη για το περιβάλλον από άλλες συσκευασίες: 2 στους 5 καταναλωτές επιλέγουν το γυαλί επειδή το θεωρούν πιο ανακυκλώσιμο




  • Το 31% αγοράζει προϊόντα από γυαλί γιατί πιστεύει ότι το γυαλί δίνει μια ισχυρή αίσθηση ασφάλειας για την υγεία


  • Το γυαλί είναι το καλύτερο για τη διατήρηση του περιεχομένου στο εσωτερικό του: το 42% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι γυάλινες συσκευασίες αντιμετωπίζουν καλύτερα τη σπατάλη τροφίμων





Πηγή: friendsofglass.com