{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
7 πράγματα που μάλλον δε γνωρίζατε για τη σαμπάνια

Τίποτα δεν ταιριάζει καλύτερα με τις γιορτές των Χριστουγέννων από μία φιάλη σαμπάνιας. Αυτές οι αστραφτερές εμφιαλωμένες φυσαλίδες έχουν γίνει οι αγαπημένες του κόσμου από τότε που ανακαλύφθηκε η μέθοδος παραγωγής της σαμπάνιας. Το πρώτο και κυριότερο στοιχείο για τη βασίλισσα των προπόσεων είναι ότι ο συγκεκριμένος αφρώδης οίνος, εξ’ ορισμού, παράγεται στην περιοχή Καμπανία της Γαλλίας. Εάν, λοιπόν, προτιμάτε να απολαύσετε στο εορταστικό τραπέζι μία φιάλη με την αγαπημένη σας Moët, Veuve Clicquot ή Dom Perignon, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλες παράγονται στην ίδια περιοχή.


Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη σαμπάνια και στον αφρώδη οίνο;


Αν και η σαμπάνια είναι αφρώδης οίνος, οι αφρώδεις οίνοι δεν είναι όλοι σαμπάνιες. Η σαμπάνια, όπως το Prosecco ή το Cava, περιέχει υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και γι’ αυτό είναι αφρώδης. Η σαμπάνια αποκτά τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες από μία δεύτερη διαδικασία ζύμωσης που γίνεται μέσα στο γυάλινο μπουκάλι. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως Méthode Champenoise και θεωρείται ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για την παραγωγή αφρώδους οίνου. Σύμφωνα με τον νόμο, όλες οι σαμπάνιες πρέπει να παράγονται στην περιοχή Καμπανία στη βόρεια Γαλλία.


Πώς θα ανοίξετε σωστά μία φιάλη σαμπάνιας;


Αντίθετα με αυτά που βλέπουμε στις ταινίες, όταν ανοίγει μία φιάλη σαμπάνιας δεν πρέπει ο φελλός να πετάγεται ανεξέλεγκτα και η σαμπάνια να ρέει από το στόμιο της φιάλης. Για να ανοίξει σωστά μία σαμπάνια, πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά την πίεση μέσα στη γυάλινη φιάλη. Έτσι, ξεκινάμε αφαιρώντας το κάλυμμα αλουμινίου που σκεπάζει τον φελλό και χαλαρώνουμε το σύρμα. Έπειτα, κρατάμε τον φελλό για να μην εκτοξευθεί και γυρίζουμε το μπουκάλι προσεκτικά με σταθερή πίεση. Σιγά σιγά, η πίεση θα μειωθεί και ο φελλός θα βγει ήρεμα.


Τι γεύση έχει η σαμπάνια;


Ενώ η σαμπάνια δημιουργείται με διάφορα επίπεδα γλυκύτητας, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ξηρή με υψηλά επίπεδα οξύτητας. Οι γεύσεις εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων σε συνδυασμό με τις γεύσεις από την παλαίωση, όπως το μπριος και το αμύγδαλο, κυριαρχούν. Ενώ οι φυσαλίδες είναι κύριο χαρακτηριστικό της υφής κάθε αφρώδους οίνου, η σαμπάνια αφήνει μία κρεμώδη αίσθηση στο στόμα.


Για να επικοινωνήσουν στους καταναλωτές της σαμπάνιας τα διαφορετικά επίπεδα γλυκύτητας, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν μια ξεχωριστή ορολογία στην ετικέτα της φιάλης, που βασίζεται στην ποσότητα ζάχαρης ανά λίτρο.


-Brut Nature: Λίγη ή καθόλου ζάχαρη (λιγότερα από 3 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο)

-Extra Brut: Ελαφρώς πιο γλυκό επίπεδο αλλά εξακολουθεί να γίνεται αισθητό ως ξηρό στον ουρανίσκο (λιγότερα από 6 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο)

-Brut: Το πιο δημοφιλές είδος σαμπάνιας. Θεωρείται αρκετά ξηρό (λιγότερα από 12 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο)

-Extra Dry: Ελαφρώς πιο γλυκό από το Brut (μεταξύ 12 και 17 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο)

-Sec: Αξιοσημείωτα γλυκό (μεταξύ 17 και 32 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο)

-Demi-Sec: Πιο γλυκό από τη Sec (μεταξύ 32 και 50 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο)

-Doux: Το πιο γλυκό επίπεδο (πάνω από 50 γρ. ζάχαρης ανά λίτρο)


Πόσα είδη σαμπάνιας υπάρχουν;


Η σαμπάνια βγαίνει σε διάφορα είδη, ανάλογα με τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της. Η σαμπάνια Brut είναι το πιο δημοφιλές είδος, ένα μείγμα φτιαγμένο από τις τρεις πιο κοινές ποικιλίες σαμπάνιας: Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier. Υπάρχουν δύο τρόποι για την παραγωγή ροζέ σαμπάνιας: η μέθοδος saignée και η μέθοδος d'assemblage. Στην πρώτη μέθοδο, ο διαυγής μούστος από ερυθρές ποικιλίες λιώνει με τους φλοιούς για να δώσει χρώμα στο κρασί, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μία μικρή ποσότητα κόκκινου κρασιού αναμειγνύεται με τη βάση του λευκού κρασιού. Τέλος, η σαμπάνια Blanc de Noirs είναι ένας λευκός αφρώδης οίνος που παράγεται από τα μαύρα σταφύλια της περιοχής. Αυτή η διαδικασία απαιτεί όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή μεταξύ του μούστου και των φλοιών του σταφυλιού. Από την άλλη πλευρά, η σαμπάνια Blanc de Blancs είναι ένας λευκός αφρώδης οίνος που παράγεται από τα λευκά σταφύλια της περιοχής.


Που καλλιεργούνται τα σταφύλια για τη σαμπάνια;


Η περιοχή Καμπανία βρίσκεται στη βορειοανατολική Γαλλία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή δυσκολεύουν την ωρίμανση των σταφυλιών αλλά παράλληλα παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια σταφυλιών με υψηλά επίπεδα οξύτητας. Στις περιοχές Côte de Sézanne και Côte des Blancs καλλιεργείται κυρίως η ποικιλία Chardonnay. Στο Côte des Bar και στο Montagne καλλιεργείται η Pinot Noir, ενώ στην περιοχή Vallée de la Marne καλλιεργούνται και οι δύο ποικιλίες Pinot Noir και Pinot Meunier. Συνολικά, στις πέντε περιοχές υπάρχουν 17 χωριά με αμπελώνες πρώτης κατηγορίας (Grand Cru) και 42 με δεύτερης κατηγορίας (Premier Cru).


Πώς θα συνδυάσετε τη σαμπάνια με το φαγητό;


Η σαμπάνια από μόνη της είναι μία κορυφαία γιορτινή απόλαυση. Αλλά, αν πρόκειται να τη συνδυάσετε με ένα σνακ ή ένα εορταστικό γεύμα, μπορείτε να ξεκινήσετε με το ορεκτικό. Ως ορεκτικό, η σαμπάνια μπορεί να συνδυαστεί με ένα γαλλικό τυρί κρέμας και καπνιστούς ξηρούς καρπούς. Οτιδήποτε αλμυρό ή τηγανητό θα συμπληρώσει υπέροχα την οξύτητα της σαμπάνιας. Αν πρόκειται να γιορτάσετε την πρωτοχρονιά με θαλασσινά, δοκιμάστε την αγαπημένη σας σαμπάνια με στρείδια ή καπνιστό σολομό. Ακόμη, για μία αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία στο γιορτινό τραπέζι, μπορείτε να τη συνδυάσετε με ένα καλοψημένο τραγανό κοτόπουλο ή γεμιστά μανιτάρια. Αποφύγετε τα πολύ γλυκά επιδόρπια, γιατί συναγωνίζονται την ξηρότητα της σαμπάνιας. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνοδεύσετε τα γλυκά πιάτα με μία φιάλη Demi Sec ή Doux.


Γιατί η σαμπάνια είναι πιο ακριβή από οποιονδήποτε άλλο αφρώδη οίνο;


Η σαμπάνια έχει υψηλότερη τιμή από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία αφρώδους οίνου για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι η τιμή των σταφυλιών. Ο υψηλός κίνδυνος παγετού στην περιοχή παραγωγής και οι κακές καιρικές συνθήκες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καλλιέργεια και κατά συνέπεια στην τιμή των σταφυλιών. Επίσης, τα σταφύλια πρέπει να συλλέγονται με το χέρι, γιατί η χρήση μηχανημάτων απαγορεύεται από τον νόμο. Τέλος, για να κυκλοφορήσουν στην αγορά οι φιάλες σαμπάνιας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μέθοδος Champenoise και η δευτερογενής ζύμωση, η οποία χρειάζεται εκατοντάδες ώρες χειρωνακτικής εργασίας και χρόνια παλαίωσης.



Πηγή: vinepair.com