{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
6 διαφορετικά είδη γυαλιού και οι χρήσεις τους

Για να προκύψουν τα διάφορα είδη γυαλιού, δημιουργούνται με ξεχωριστό τρόπο. Κάθε είδος κατασκευάζεται με συγκεκριμένες μεθόδους, διαδικασίες και υλικά, ανάλογα με την προοριζόμενη χρήση και τις ιδιότητες του τελικού προϊόντος. Υπάρχουν έξι κατηγορίες γυαλιού, καθεμία με μοναδική μοριακή και χημική δομή που του προσδίδει ιδιαίτερες ιδιότητες και λειτουργίες.



Γυαλί από σόδα-ασβέστη



Ο πιο κοινός τύπος γυαλιού στο εμπόριο είναι γνωστός ως γυαλί από σόδα-ασβέστη. Παρά το γεγονός ότι στην αγγλική γλώσσα ο όρος ‘’soda-lime glass’’ μπορεί να υποδηλώνει μια σύνδεση με τα ανθρακούχα ποτά, αυτό δεν ισχύει. Αντιθέτως, ο όρος αναφέρεται στη σύνθεση του γυαλιού, το οποίο περιλαμβάνει 70% πυρίτιο, 15% οξείδιο του νατρίου (σόδα), 9% οξείδιο του ασβεστίου (ασβέστης) και άλλες ενώσεις.



Το γυαλί από σόδα-ασβέστη χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα εμπορικά προϊόντα, όπως είναι οι γυάλινες φιάλες, οι λαμπτήρες, τα τζάμια των παραθύρων και αντικείμενα τέχνης επειδή έχει χαμηλό κόστος. Ακόμη, το συγκεκριμένο είδος γυαλιού είναι χημικά σταθερό, λειτουργεί εξαιρετικά ως ηλεκτρικός μονωτής και είναι εύκολο στη διαχείριση. Μπορεί επίσης να μαλακώσει πολλές φορές αν χρειαστεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές σε αυτόν τον τύπο γυαλιού.



Βοριοπυριτικό γυαλί



Το βοριοπυριτικό γυαλί περιέχει πυρίτιο και τουλάχιστον 5% βορικό οξείδιο ή τριοξείδιο του βορίου. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις αλλαγές θερμοκρασίας γι’ αυτό και είναι ιδανικό για μαγειρικά σκεύη που μπαίνουν στον φούρνο και εργαστηριακό εξοπλισμό, όπως είναι οι φιάλες και οι δοκιμαστικοί σωλήνες. Αν και προσφέρει εξαιρετική χημική αντοχή, έχει μεγαλύτερο κόστος και είναι δύσκολο να παραχθεί από το γυαλί σόδα-ασβέστη. Δεν περιέχει μόλυβδο και BPA, γεγονός που το καθιστά ασφαλές για την κατανάλωση φαγητού και ποτού.



Μολύβδινο γυαλί



Το γυαλί μολύβδου είναι ένας πυκνός και βαρύς τύπος γυαλιού που περιέχει περίπου 20% οξείδιο του μολύβδου . Αυτό κάνει το γυαλί πιο ανθεκτικό στον ηλεκτρισμό και του δίνει υψηλότερο δείκτη διάθλασης και ανακλαστική εμφάνιση. Η χαμηλότερη θερμοκρασία διαχείρισης του γυαλιού βοηθά στην εύκολη χύτευσή του, ενώ είναι ιδανικό για πιο εξειδικευμένες τεχνικές εργασίες και κατασκευές. Ακόμη, χρησιμοποιείται συνήθως σε ιατρικό και ερευνητικό εξοπλισμό, καθώς και σε μικροσκόπια και τηλεσκόπια. Παρόλο που το γυαλί μολύβδου χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη δημιουργία γυάλινων σκευών, τώρα χρησιμοποιείται κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς, όπως είναι τα βάζα, οι πολυέλαιοι και τα κρύσταλλα, λόγω της υψηλή περιεκτικότητάς του σε μόλυβδο.



Γυαλί από πυριτικό αλουμίνιο



Το γυαλί από πυριτικό αλουμίνιο είναι κατασκευασμένο από πυρίτιο και οξείδιο του αλουμινίου, προσδίδοντας στο τελικό προϊόν μοναδικές ιδιότητες όπως αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και χημικά. Χρησιμοποιείται συνήθως ως προστατευτικό οθόνης φορητών συσκευών λόγω της αντοχής του στις γρατζουνιές. Η ικανότητά του να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, το καθιστά χρήσιμο για βιομηχανικές εφαρμογές, όπως σωλήνες θερμομέτρων, σωλήνες ανάφλεξης, λαμπτήρες αλογόνου και μαγειρικά σκεύη.



Γυαλί από 96% διοξειδίου του πυριτίου



Αυτός ο τύπος γυαλιού είναι ένα βοριοπυριτικό γυαλί που υποβάλλεται σε διαδικασία αφαίρεσης σχεδόν όλων των μη πυριτικών στοιχείων από αυτό. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τήξη και αναμόρφωση του γυαλιού, χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους και επαναθέρμανση σε θερμοκρασίες έως και 1200°C για να ενωθούν οι πόροι. Το γυαλί που προκύπτει μπορεί να αντέξει θερμικούς κραδασμούς έως και 900°C.



Γυαλί από τήγμα πυριτίας



Το λιωμένο γυαλί πυριτίου είναι μοναδικό σε σύγκριση με τους άλλους τύπους γυαλιού. Είναι κατασκευασμένο από καθαρό διοξείδιο του πυριτίου σε μη κρυσταλλική μορφή και είναι γνωστό για την ικανότητά του να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και την καλή διαφάνεια στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό οφείλεται στη χρήση άμμου υψηλής καθαρότητας ως πρώτης ύλης στη διαδικασία παραγωγής. Ωστόσο, λόγω αυτών των εξαιρετικών ιδιοτήτων, το λιωμένο γυαλί πυριτίας είναι ο πιο ακριβός και δύσκολος τύπος στη διαχείριση και κατασκευή.