{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
5 συνταγές για πολύχρωμες σπιτικές πίκλες σε γυάλινα βάζα

Εάν σας αρέσουν οι πίκλες, αυτές οι πέντε συνταγές είναι ό,τι χρειάζεστε όχι μόνο για να διατηρήσετε τη γεύση τους αλλά και να γεμίσετε τα ράφια της κουζίνας σας με ζωηρά χρώματα. Μόνο οι σπιτικές πίκλες γίνονται καλύτερες με τον χρόνο και ενώ είναι ευρέως γνωστές και ως τουρσί, οι πίκλες ήταν ένας από τους πιο παλιούς τρόπους διατήρησης φρούτων και λαχανικών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου – πολύ πιο παλιός από τις σημερινές μεθόδους διατήρησης. Σήμερα, απολαμβάνουμε τη μοναδική τους γεύση και υφή. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πίκλες, περιλαμβάνουν λαχανικά ή φρούτα βυθισμένα σε υγρό που συνήθως αποτελείται από ξύδι, αλάτι ή ζάχαρη ή έναν συνδυασμό αυτών των συστατικών για να διατηρηθεί η υφή τους.


Μπορείτε να φτιάξετε τουρσί από διάφορα λαχανικά, αν και τα πιο τραγανά, όπως τα καρότα, τα αγγουράκια, το λάχανο και οι πιπεριές τείνουν να διατηρούν την υφή τους καλά με το πέρασμα του χρόνου. Παρακάτω θα βρείτε πέντε συνταγές για σπιτικές πίκλες που μπορείτε να απολαύσετε για πολύ καιρό σε σάντουιτς, σαλάτες ή ως νόστιμο συνοδευτικό.


Προτού όμως περάσετε στις συνταγές, βεβαιωθείτε ότι τα γυάλινα βάζα στα οποία θα αποθηκεύσετε τις πίκλες, είναι σωστά αποστειρωμένα. Τα βάζα πρέπει να είναι ανθεκτικά και αεροστεγώς σφραγισμένα με τα μεταλλικά καπάκια τους.


Πίκλες με κόκκινο λάχανο


Υλικά:


675 γρ. κόκκινο λάχανο τριμμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. χοντρό αλάτι

75 γρ. καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου

3 γαρύφαλλα

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ

1 αστεροειδής γλυκάνισος

2 φύλλα δάφνης

600 ml. κόκκινο ξύδι

4 μέτρια μήλα


Τοποθετήστε το λάχανο και το κρεμμύδι σε ένα μπολ. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε τα καλά. Αφήστε το μείγμα να στραγγίσει από το βράδυ. Ξεπλύνετε την επόμενη ημέρα για να μην μείνουν καθόλου υγρά. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη, το ξύδι, τον κόλιανδρο, τα γαρύφαλλα, το τζίντζερ, τον γλυκάνισο και τα φύλλα δάφνης. Βράστε τα, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν. Ξεφλουδίστε τα μήλα και κόψτε τα σε κυβάκια. Τοποθετήστε τα εναλλάξ με το λάχανο σε αποστειρωμένα βάζα. Ρίξτε το μέσα στο βάζο το νερό που βράσατε . Σφραγίστε τα βάζα και αφήστε τα για μια εβδομάδα προτού τα ανοίξετε. Αφού τα ανοίξετε, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.


Αγγουράκια τουρσί


Υλικά:


20 μικρά αγγουράκια

2 λίτρα νερό

175 γρ. χοντρό αλάτι

15 σκελίδες σκόρδο

2 ματσάκια άνηθο

1-2 φρέσκα τσίλι


Ξεπλύνετε τα μικρά αγγουράκια με κρύο νερό. Βράστε ένα λίτρο νερό με το αλάτι και αφήστε το να κρυώσει. Καθαρίστε τα σκόρδα και σπάστε τα με ένα μαχαίρι. Τοποθετήστε τα αγγουράκια κάθετα σε αποστειρωμένα βάζα. Προσθέστε το σκόρδο, τα τσίλι και τον άνηθο. Ρίξτε το αλατόνερο μέχρι να καλύψει τα αγγουράκια εντελώς. Σφραγίστε τα βάζα και ανοίξτε τα μετά από έξι ημέρες. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.


Πίκλες λάιμ


Υλικά:


1 κιλό λάιμ

75 γρ. αλάτι

6 σποράκια καρδάμωμο

6 γαρύφαλλα

1 κ.γ. σπόροι κύμινο

Φρέσκα τσίλι

Φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

450 γρ. ζάχαρη


Βουτήξτε τα λάιμ σε ένα μπολ με κρύο νερό για όλο το βράδυ. Κόψτε τα λάιμ σε λεπτές φέτες την επόμενη μέρα. Τοποθετήστε τις φέτες λάιμ με αλάτι σε στρώσεις σε ένα μπολ. Καλύψτε τα και αφήστε τα για οκτώ ώρες. Στραγγίξτε τις φέτες λάιμ και κρατήστε το υγρό. Σπάστε τους σπόρους κύμινου και κάρδαμου. Σε μια κατσαρόλα, συνδυάστε τα τσίλι, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και το υγρό των λάιμ. Βράστε τα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε τις φέτες λάιμ στο σιρόπι. Τοποθετήστε τα σε αποστειρωμένα βάζα και σφραγίστε τα για ένα μήνα πριν ανοίξετε το πρώτο βάζο. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.


Κόκκινες πιπεριές πίκλες


Υλικά:


250 γρ. κόκκινες πιπεριές τσίλι

2 φύλλα δάφνης

12 κόκκους πιπέρι

1 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου

1 κ.σ. χοντρό αλάτι

4 κ.σ. ζάχαρη

600 ml άσπρο ξύδι


Τοποθετήστε τις πιπεριές τσίλι σε ένα ρηχό μπολ με τα φύλλα δάφνης και καλύψτε με βραστό νερό για πέντε λεπτά. Στραγγίστε καλά. Βάλτε το ξύδι και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τοποθετήστε τις πιπεριές τσίλι κάθετα σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα μαζί με τα μπαχαρικά και ρίξτε το υγρό από πάνω . Περιμένετε δύο εβδομάδες πριν ανοίξετε το πρώτο βάζο. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.


Πίκλες καρότο


Υλικά:


700 γρ. μικρά καρότα

250 ml άσπρο ξύδι

250 ml νερό

1 κ.σ. χοντρό αλάτι

1 κ.γ. άνηθο

½ κ.γ. κόκκους πιπεριού

2 σκελίδες σκόρδο


Καθαρίστε και κόψτε τα καρότα. Βράστε τα σε νερό για τρία λεπτά. Μεταφέρετε τα καρότα σε κρύο νερό για να σταματήσετε τον βρασμό. Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε το ξύδι, το νερό και το αλάτι και βράστε τα. Προσθέστε το σκόρδο, τον άνηθο και την πιπερόριζα σε αποστειρωμένα βάζα. Σφραγίστε τα καρότα μέσα στα βάζα. Ρίξτε το βραστό υγρό πάνω από τα καρότα μέχρι να τα καλύψετε. Περιμένετε οκτώ ώρες πριν ανοίξετε το πρώτο βάζο. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Αυτές οι πολύχρωμες σπιτικές πίκλες θα ζωντανέψουν τα ράφια της κουζίνας σας και θα δώσουν μια γευστική νότα στα γεύματά σας. Απολαύστε τα σε σάντουιτς, σαλάτες ή ως υπέροχα συνοδευτικά πιάτα.