{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
5 βήματα για να οργανώσετε την κουζίνα σας με γυάλινα βάζα

Τώρα που ήρθε ο νέος χρόνος, είναι η τέλεια ευκαιρία να οργανώσετε το πιο πολυσύχναστο μέρος του σπιτιού σας, την κουζίνα. Το να οργανώσετε τα τρόφιμά σας σε γυάλινα βάζα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χώρο στα ντουλάπια σας και να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα των προμηθειών σας. Όταν μαγειρεύετε και ξέρετε ποιο βάζο περιέχει κάθε προϊόν, εξοικονομείτε χρόνο αφού δε χρειάζεται να ψάχνετε δεξιά και αριστερά για τα υλικά σας. Και τέλος, ας μην ξεχνάμε την αίσθηση που έχει κανείς όταν βρίσκεται σε έναν τακτοποιημένο και οργανωμένο χώρο, ειδικά όταν περνάει εκεί αρκετές ώρες της ημέρας.


Τα γυάλινα βάζα είναι η καλύτερη επιλογή για τη συντήρηση τροφίμων. Είναι ίσως ο πιο υγιεινός τρόπος αποθήκευσης των τροφίμων αλλά και των εργαλείων της κουζίνας. Επίσης, τα γυάλινα βάζα καθαρίζονται εύκολα και γρήγορα στο πλυντήριο πιάτων. Μια κουζίνα με τα τρόφιμα αποθηκευμένα σε γυάλινα βάζα δε φαίνεται μόνο κομψή και τακτοποιημένη αλλά επίσης σας βοηθά να βρείτε εύκολα το προϊόν που ψάχνετε καθώς το γυαλί είναι διαφανές. Τέλος, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης γυάλινων βάζων είναι ότι κάνετε ένα βήμα πιο κοντά σε έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.


Τι θα χρειαστείτε για να οργανώσετε την κουζίνα σας:

-Άδεια γυάλινα βάζα με τα μεταλλικά καπάκια τους

-Ετικέτες

-Ένα στυλό ή μαρκαδόρο για να γράψετε στις ετικέτες



Βήμα 1


Βγάλτε έξω όλα τα τρόφιμα και τα σκεύη που έχετε στα ντουλάπια σας. Ξεχωρίστε τα τρόφιμα από τα εργαλεία της κουζίνας όπως κουτάλες, μαχαίρια, λαβίδες κλπ.. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τον άδειο χώρο στα ντουλάπια σας για να αξιοποιήσετε αμέσως μετά την τακτοποιημένη κουζίνα σας.


Βήμα 2


Διαλέξτε τι θέλετε να κρατήσετε και τι δε χρειάζεστε πλέον. Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων. Μην κρατήσετε τρόφιμα που δεν έχετε χρησιμοποιήσει τον προηγούμενο χρόνο, ακόμη κι αν δεν έχουν λήξει. Μετά από τόσο χρονικό διάστημα, πιθανότατα δε θα τα χρησιμοποιήσετε . Τέλος, αν βρείτε μια συσκευασία τροφίμων ανοιχτή, αδειάστε το περιεχόμενο. Οι ανοιχτές συσκευασίες τροφίμων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αφού μαζεύουν έντομα και μολύνουν το περιεχόμενο.


Βήμα 3


Ταξινομήστε τα τρόφιμά σας, κατηγοριοποιώντας μαζί τα ίδια ή παρόμοια προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μια καλύτερη εικόνα των προϊόντων και θα είναι πιο εύκολο να οργανώσετε τα γυάλινα βάζα αργότερα. Για παράδειγμα, μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε μαζί κάθε ένα από τα παρακάτω προϊόντα, ζυμαρικά, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και υλικά για ψήσιμο (αλεύρι, ζάχαρη, baking powder). Αν θέλετε να οργανώσετε και τα μαγειρικά σας σκεύη σε γυάλινα βάζα, κάντε το σε αυτό το βήμα.


Βήμα 4


Γεμίστε τα γυάλινα βάζα σας και βάλτε άμεσα τις ετικέτες για να μη μπερδευτείτε αργότερα. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε βάζα ίδιου μεγέθους. Μερικές φορές τα μικρά βάζα είναι πιο κατάλληλα . Δείτε τα προϊόντα σας και τις ποσότητες προτού αποφασίσετε το μέγεθος του γυάλινου βάζου που θα χρησιμοποιήσετε. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς θα γράψετε τα ονόματα των αποθηκευμένων τροφίμων σας πάνω στην ετικέτα, μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα παρακάτω :


-Μαρκαδόροι ακρυλικής βάσης: Αυτή η επιλογή είναι ιδανική καθώς έχει μία πληθώρα χρωμάτων που αφαιρούνται εύκολα, όταν πλένετε το γυάλινο βάζο. Το μαύρο και το άσπρο είναι ο πιο συχνός συνδυασμός χρωμάτων.


-Αυτοκόλλητες ετικέτες: Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές. Διατίθενται σε διάφορα σχέδια και μεγέθη. Μπορείτε να γράψετε απευθείας πάνω τους ή να προσθέσετε λέξεις για πακέτα μπαχαρικών, δημητριακά κοκ.


-Μικρές σημειώσεις στο κάτω μέρος του βάζου: Αν θέλετε ένα μίνιμαλ και ουδέτερο σχέδιο, μπορείτε να γράψετε μικρές σημειώσεις και να τις τοποθετήσετε απευθείας στο κάτω μέρος του βάζου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διατηρήσετε την κομψή εμφάνιση των βάζων και να δώσετε έμφαση στο περιεχόμενο.


Βήμα 5


Τώρα που όλα είναι αποθηκευμένα στα γυάλινα βάζα με τις ετικέτες τους, ήρθε η ώρα να τα βάλετε στα ντουλάπια σας. Εάν έχετε αρκετό χώρο, μπορείτε να αφήσετε ξεχωριστά τμήματα για τα δημητριακά, τα μπισκότα, τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά κοκ. Τοποθετήστε τα μεγάλα βάζα πίσω και τα μικρά μπροστά.


Extra tips για να διατηρήσετε την ομοιομορφία των ετικετών:

-Χρησιμοποιήστε το ίδιο χρώμα σε όλες τις ετικέτες

-Προσπαθήστε να γράφετε με ένα σταθερό μέγεθος κειμένου και προσαρμόστε το στο μέγεθος του κάθε βάζου

-Επιλέξτε μεταξύ πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων